Verwantschapslijn met Karel de Grote

Op het moment dat er 39 generaties in het voorgeslacht zijn gepasseerd kan op de Kekulé: positie 547. 685.048.328, in de 40 generatie Karel de Grote als een van de voorvaderen van Willemien en Didi worden gevonden.

Beeltenis van Karel de Grote op een denarius uit Mainz (812-814) met het opschrift KAROLVS IMP.AVG (Karolus Imperator Augustus) (cabinet des Médailles Parijs)

Het stamlijnonderzoek is opgezet voor de nicht, Tia Nijenberg. Zij heeft via haar moeder, die een zus was van de moeder van Willemien en Didi, dezelfde oma , Wichertje van der Kolk 1882 -1951. Vanaf Wichertje delen ze hier dezelfde verwantschapslijn c.q. dezelfde Kékule kwartierberekening. Hieronder de link waardoor u in twee panelen (tekstueel versus grafisch) langs de generaties kunt scrollen. De tekst is ongemoduleerd zoals de aantekeningen werkendeweg opgenomen in het basisbestand.

Scrolbare vergelijkings pagina

Link naar scrolbare pagina waar u alle 39 generaties kunt volgen.

Betrouwbaarheid

Doordat veel transacties rond het boerenbedrijf in akten e.d. zijn vastgelegd met vaak duidelijke vermelding van familierelaties is de genealogie met grote zekerheid vast te stellen en voor de Europese adel in verschillende landen uitvoerig gedocumenteerd. Blijft dat er nog steeds wetenschappelijke studies verschijnen over periodes waar in voornaam-vernoeming door opeenvolgende directe vernoeming van de vader verwarrend is waardoor verschil van interpretatie soms niet geheel uitgesloten kan worden. Hetzelfde geld voor de geboorte data.

Verloop van status over de generaties

Opvallend is dat de lijn van Van der Kolk naar Karel de Grote lange tijd via de adel van Coevorden, vervolgens via de Gelderse adel en Ridderschappen en vervolgens via de Graven van Holland naar nu Belgische gebieden verloopt alvorens in koningshuizen terecht te komen.
Anders gesteld via verhoudingsgewijs een korte periode van koningshuizen verliep het afdalen naar vele generaties gravelijke adel tot grondadel. Deze posities c.q. statussen werden steeds zolang mogelijk door “voordelige” huwelijken bestendigd.
Vermeldenswaardig hierbij is dat er bij generaties die meer over koningshuizen c.q. koningsrijken verliepen er meer een directe “armoedeval” voorkwam en de koningen ontheemd raakten doordat de koning met inzet of door directe bedreiging van zijn koninkrijk oorlog moest voeren terwijl de adel de mate van deelname en keuze van partij had, waardoor de status van de adel veel bestendiger was; dat blijkt ook uit de verwantschapslijn.

Achtergronden

Bij de zoektocht naar de verwantschap van Karel de Grote heb ik veel gebruikgemaakt van de verwantschapslijn zoals opgezet voor het geslacht Alfrink die ook via Rietberg loopt.

nl.wikipedia.org/wiki/Karel_de_Grote

De eerste generaties van Karel’s nazaten

Van het riddermatige geslacht Van Besten (ook geschreven als Van Beesten, van Bessaten)

Over van  Coeverden

Meer over van Coeverden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *