Graaf Reinier Brunegeruz Van Leuven

Mannelijk 1040 - ca. 1077  (37 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

 • Naam Reinier Brunegeruz Van Leuven 
  Titel Graaf 
  Geboren 1040  Leuven, Belgie, , Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Geslacht Mannelijk 
  Overleden ca. 1077  Maastricht Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Persoon-ID I3718  pijlmansamen | , Direct verwantschap met Karel de Grote. Via Koolbergen
  Laatst gewijzigd op 7 jun 2020 

  Vader Graaf Lambert I van Leuven,   geb. 952, Leuven, Belgie, , Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 12 sep 1015, Florennes, Philippeville, Namur, Belgium Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 63 jaar) 
  Moeder Gerberga van Lotharingen (Lorraine),   geb. 0975,   ovl. 1019, Nivelles, Belgie, , Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd ~ 43 jaar) 
  Aantekeningen 
  • Lambert I van Leuven (geboren in België rond 950, stierf in Florennes, België op 12 september 1015) was de eerste graaf van Leuven. Hij werd gedood door Godfrey II, hertog van Neder-Lotharingen, in strijd met de claim van Godfrey op de graaf van Verdun. Hij was de zoon van Regnier III, graaf van Henegouwen en Adela, broer van Reginar IV, graaf van Mons, echtgenoot van Gerberga in Neder-Lotharingen, en vader van Hendrik I van Leuven en Lambert II van Leuven samen met Matilda van Leuven (Maud).


   Hij was een zoon van Reinier III van Henegouwen en Adela van Leuven.[1] Samen met zijn broer Reinier zou hij door aartsbisschop Bruno de Grote verbannen zijn geweest. Na de dood van keizer Otto I keerden ze terug om het kasteel van "Bussud" (Bossut?) te belegeren, maar werden verslagen en opnieuw verbannen door keizer Otto II.[2] In 973 zouden beide broers zijn teruggekeerd om Werner en Reinout, die hun vaders land in bezit hadden genomen, te bestrijden en te doden.[3] In 976 deden Reinier en Lambert een tweede poging om hun bezittingen te heroveren. Ze werden op 19 april 976 verslagen bij Bergen maar kregen toen wel hun graafschappen van de koning terug. Lambert werd graaf van Leuven.[4] Ook uit een andere bron weten we dat in 977 de zonen van Reinier III terug waren in hun vaderland.[5] Door Lamberts huwelijk met Gerberga (in 991 of later), dochter van hertog Karel van Lotharingen, kwam hij in het bezit van het graafschap Brussel.[6]

   In 1003 wordt Lambert voor het eerst vermeld als graaf van Leuven, ter gelegenheid van zijn aanduiding als voogd over de abdij van Nijvel.[7] Hij verwierf ook de voogdij over de abdij van Gembloers. Door dit voogdijschap moest hij instaan voor de bescherming van de abdijen, maar anderzijds verkreeg hij ook de territoriale controle over de uitgestrekte abdijdomeinen. In 1005 steunde Lambert Boudewijn IV van Vlaanderen in diens pogingen om het markgraafschap Valencijn te veroveren. In 1007 wordt vermeld dat graaf Lambert terug in de gratie is gekomen bij keizer Hendrik II.[8] In 1012 benoemde de keizer Godfried de Kinderloze tot hertog van Neder-Lotharingen. Dit was tegen de zin van Lambert die deze functie zelf begeerde. Deze toewijzing bracht Lambert openlijk in conflict met de graven van de Ardennen. Het kwam zelfs zover dat Godfried de stad Leuven belegerde maar hij moest die onderneming zonder succes opgeven.

   Lambert kwam daarna in botsing met Balderik van Loon, bisschop van Luik. Deze had besloten een burcht te bouwen te Hoegaarden. Dit was niet naar de zin van Lambert I, die de burcht als een bedreiging beschouwde. Toen de bisschop weigerde de bouwwerken stop te zetten, deed Lambert een inval in het Luikse gebied. De bisschop wist slechts met toegevingen zijn vazallen ertoe te bewegen hem bij staan in de strijd, maar in 1013 werd die te Hoegaarden dan toch beslecht. Mede door desertie van een deel der Luikse troepen wist Lambert de bisschop een bloedige nederlaag toe te brengen. Deze overwinning stelde Lambert in staat ook het graafschap Bruningerode (ten zuidoosten van het graafschap Leuven) te annexeren. In 1015 kwam het opnieuw tot een conflict met hertog Godfried. Lambert trok samen met zijn broer Reinier tegen hem op, maar sneuvelde bij Florennes (1015).[9]

   Om de vrede te herstellen tussen de Reiniers (graven van Leuven en Bergen) en het huis van Verdun werden huwelijksallianties aangegaan. Lambert II Balderik van Leuven huwde Oda van Verdun (dochter van Gozelo I van Verdun), en Reinier V van Bergen trouwde met een dochter van Herman van Ename (die omstreeks die tijd graaf van Brabant was).

   De kroniekschrijvers schetsen een zeer negatief beeld van de oorlogszuchtige Lambert I. Ze verwijten hem geen respect te hebben voor vrouwen, kinderen en heiligdommen. Niet alleen dankzij de Karolingische bruidsschat van zijn echtgenote Gerberga (het graafschap Brussel), maar ook door geweld en intriges wist hij zijn territorium uit te breiden.

   Huwelijk
   Uit zijn huwelijk met Gerberga van Neder-Lotharingen ontsproten vier kinderen:

   Hendrik I van Leuven, oudste zoon en opvolger van Lambert I
   Lambert II Balderik van Leuven, gehuwd met Oda van Verdun
   Reinier van Leuven, gehuwd met een dochter van Boudewijn IV van Vlaanderen
   Mathilde van Boulogne, gehuwd met Eustaas I van Boulogne
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Lambert_I_van_Leuven
  Gezins-ID F2992702582  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Oda 
  Aantekeningen 
  • Hendrik I van Brunesheim Heer van Breda is geboren ongeveer 1086, aan Reinier Brunegeruz Van Leuven.
   Reinier is geboren ongeveer 1035.
   Hendrik trouwde met Adela van Brunesheim Heer van Breda (geboren van Aaist).
   Zij hadden 2 kinderen: Geverhard von Stotel Heer van Breda en Badeloga Van Beveren (geboren Van Breda).
  Kinderen 
  +1. Heer van Groot Zundert Hendrik I (Heinrich) van Brunesheim-Tienen,   geb. ca. 1077, Tienen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. na 1130  (Leeftijd ~ 54 jaar)
  Laatst gewijzigd op 7 jun 2020 
  Gezins-ID F2992702581  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Gebeurteniskaart
  Link naar Google MapsGeboren - 1040 - Leuven, Belgie, , Link naar Google Earth
  Link naar Google MapsOverleden - ca. 1077 - Maastricht Link naar Google Earth
   = Link naar Google Earth 

 • Aantekeningen 

  • https://www.myheritage.nl/person-1567301_72643881_72643881/graaf-reinier-brunegeruz-de-louvain-graf-v-brunengeruz
  • Volgens Van Rheineck-Leyssius was ene Renier graaf
   van Brunengeruz, mogelijks residerende in het kasteel
   van Brunisheim en heer of graaf was van Stryen. Een
   zoon Hendrik noemde zich ‘naar zijns vaders slot’ en
   kan hij het land van Breda geërfd hebben.
   Tienen was bezit van de Parijse abdij St.Germain-desPrez. Later kwam het aan de graaf van Henegouwen en
   rond 1100 aan de abdij van Saint-Denis-en-Broqueroie,
   een stichting van gravin Richilde van Henegouwen.
   Rond de jaren 1010 bouwde bisschop Balderic een
   burcht aan Hoegaarden, wat niet naar de zin was van
   Lambert, graaf van Leuven-Brabant. Tienen was in de
   11e eeuw van Luik maar dit werd betwist door Brabant.
   Na de slag van Hoegaarden (10 oktober 1013) die Luik
   verloor, kon het slechts enkele delen van Brunengeruz,
   dat overging naar Brabant, behouden. Wel moest Luik de
   som van 1200 zilvermarken betalen aan Brabant.
   http://www.jemade.be/teksten/Tekst07.pdf