Aantekeningen |
- De naam Stephanus of stefanus is in de familie niet eerder te vinden.
Of het de eerste of tweede naam was van Hermanus Stephanus is niet duidelijk.
Vermoedelijk heten de beide Grootvaders Herman Herman Peselman is de vermoedelijke vader van Samuel Peselman. Maar hij kan ook vernoemd zijn naar de doop-ouder
Stefanus is Grieks. In het Latijn vertaald zou het 'kroon' betekenen
In Duitsland is de verering van Stefanus regelmatig opgebloeid ook ronde 1700.
https://www.heiligen.net/heiligen/12/26/12-26-0036-stefanus.php
- GIVN Steven Samuelsz (Peijlman)
FACT I0188
TYPE Gramps IDs samengevoegd
ONDERTROUWREGISTER, Aalsmeer, 8 oktober 1729:
Steven Samuelsz, minderjarige JM, geboren van Bossenburg onder Osnabrugge, geassisteert met sijn oom Hendrick Samuelsz, en Marritje Cornelis de Willig, minderjarige dogter, met schriftelijk consent van haar vader Cornelis Cornelisz de Willig, allen wonende in 't Oosteinde.
27-09-1741 Jacob Klaasz Soet voor 1/4 part en Klaas Bastiaansz voor zich zelf en vervangende Flores Bastiaansz, beide voor 1/4 part en Jacob Klaasz Soet voornoemd en Klaas Bastiaansz en Cornelis Vreeksz, als voogden over de innocente Klaas Klaasz Soet, voor 1/4 part en over Marritje Leenderts Soet, nagelaten minderjarige dochter, van Leenderd Klaasz Soet, voor het resterend 1/4 part: erfgenamen van Jan Klaasz Soet, hun broeder en oom. Zij verkopen aan Steven Samuelsz vijf turfakkertjes groot 100 roeden en 400 roeden water en zulks buiten de twee dwarsenden die Cornelis Vreeksz toebehoren belend ten O. en Z. het ambagt, ten W. Jacob Maartsz Zeeman, ten N. Cornelis Vreeksz: en de helft in twee bleekakkers groot in het geheel 600 roeden en het water waarvan Cornelis Vreeksz de wederhelft bezit, gelegen in het Oosteinde in de Schinkelpolder belend ten O. Cornelis Cornelis Marsse de jonge, ten W. Flores Aris Korsse, ten Z. Cornelis Dirksz de Boer, ten N. Willem Klaasz Borst. Koopsom 600 gld. \ORA754=118
OUD-RECHTERLIJK ARCHIEF (nr. 793), Aalsmeer, 1 oktober 1747:
Trijntje Tobijas Dol, vrouw van Dirk Harmusse Mees, verklaart dat zij al enkele jaren door haar man gedwongen werd om stukken katoen, waarvan zij de herkomst niet wist, naar Amsterdam te brengen. Daar, in het huis van haar zwager Albert Harmensz Mees, wonende buiten de Nieuwe Sluijs aan de Weesperzijde, ontving zij dan enkele guldens voor de geleverde katoen.
Voorts verklaarde Trijntje dat zij "op gisteren den 30e september met een Meijsje genaamd Antje, zijnde een dogter van Willem Jacobsz Zelij in het agterhuijs daar zij woonde omtrent elff uure, op de grond heeft gevonden deselve twee stukken catoen, die door Schout en Scheepenen alhier zijn gehaald. Dat zij getuijge op de aankomst van gem: Schout en Scheepenen, "als namiddags omtrent 5 uuren" die sij wanneer deselve met haar man besig waren, die met Steve Samuelsz, oud 44 jaren, int watter lagen te worstelen, te krijgen en vast te binden, hebbe uijt het agterhuijs genomen, de voordeur uijtgegaan eerst aande Noordzijde van't huijs, willende die door de bomen gojen, dog dat niet kunnende doen, heeft zij deselve stukken catoen aan de Zuijdweste zijde van't woonhuijs in't water gegooid, het welke een getuijge verklaard met eenige andere jongens gesien te hebben, waarvan zij kennis heeft gegeven aan den voorn: Steven Samuelsz en Leendert Klaasz Kater, die deselve twee stukken Catoen uijt deselve Sloot met een Klouw hebben opgehaald, hetgeen deselve Leendert Kater en Steven Samuelsz ook verklaard gedaan te hebben.
Nog verklaard zij eerste getuijge nog, deselve stukken catoen uijt het huijs heeft gehaald en alsoo tragte te verbergen, uijt vreese voor haar man, omdat wanneer Schout en Scheepenen de twee stukken catoen daar in't agterhuijs gevonden hadden, en haar man ontkomen was, hij haar eerste getuijge, vreesde, zekerlijk zoude vermoord hebben.
Voorts verklaarde Trijntje dat haar man op 25 juni van het bleekveld van Steven Samuelsz stukken katoen had weggenomen, en dat zij het daarmee volstrekt oneens was. Andere getuigen verklaarden dat zij de eerste getuige dikwijls hadden horen klagen over "geknors en kijven" die zij van haar man moest aanhoren.
OUD-RECHTERLIJK ARCHIEF, nr. 756, Aalsmeer, 9 juni 1763:
Maarten Cornelis Alarm verkoopt publiek aan Steven Samuelse, beide wonende in het Oosteinde, een stukje bleekland genaamd de Sniep met het turfland en water daarbij horende, gelegen in de Schinkelpolder, groot omtrent 700 roeden, voor de somma van 330 guldens.
OUD-RECHTERLIJK ARCHIEF, nr. 756, fol. 49, Aalsmeer, 23 augustus 1764:
Poulis Janse Noonen verkoopt aan Steeven Samuelse, beiden wonende op het Oosteijnde, twee ackers en het water daar bij behoorende, gelegen in het Oosteijnde alhier binnensdijks agter het huijs of werf af van de den kooper voornt. Groot omtrent 65 en 15 Roede en omtrent 200 Roede water, met de somme van 200 guldens.
OUD-RECHTERLIJK ARCHIEF, nr. 756, fol. 94, Aalsmeer, 15 augustus 1765:
Steeven Samuelse verkoopt aan zijn zoon Cornelis Steevense, gesamentlijk woonende op het Oosteijnde een huijs (No. 49) en werf met een kleijn huijsie en een schuur, met 2 houtackers daar agter aan vast geleegen, groot met het water omtrent 500 roeden, geleegen in het Oosteijnde, belent ten oosten Pieter Zegstroo, ten westen Jan Lucasse Wageman, ten zuijden Jan Aardze van Leeuwen en ten Noorden den Dijk, met een somme van 450 gulden.
OPMERKING:
Op 4 december 1788 overlijdt Jan Harme Ophof in het huis van Steeven Samuels.
IMPOST op begraven, Aalsmeer, 16 juni 1790:
Heeft Dirk Pijlman aangeving gedaan vant lijk van zijn vader Steeven Samuelse onder f 15.-
[In kantlijn:] Den 14 julij ..... vant selve ........ 15 gl, dus nu gehoorende onder de classis van f 30.-
BEGRAAFREGISTER, Aalsmeer, 18 juni 1790:
Steven Samuels, f 15.-
[bronnen: oorspronkelijke aktes en website www.hermans.de/broermann/index.html.]
via http://www.brouwertree.com/sonja11.html#1097
- Steven Samuels was bleker in Aalsmeer.
Op 25 juni 1747 waren stukken katoen van zijn bleekveld weggenomen. Hij heeft deze stukken katoen op 30 september weer geprobeerd terug te krijgen.
In 1763 kocht Steven Samuels een stukje bleekland, genaamd de Sniep, met het turfland en het daarbij behorende water in de Schinkelpolder voor 330 gulden.
In 1764 kocht hij voor 200 gulden 2 akkers met het daarbij behorende water in het Oosteinde achter zijn huis. In 1765 verkocht Steeven Samuelse een klein huisje met een schuur en 2 houtakkers aan zijn zoon.
In 1753 was hij poldermeester.
Bij zijn ondertrouw is Steven Samuelsz nog minderjarig en geboortig “van Bossenbrug onder Osnabrugge”. Volgens het ondertrouwboek komt hij met zijn oom Hendrik Samuelsz, maar in de ondertekening staat Harmen Samuelsz. Afgaand op de gegevens in het doopboek uit Bersenbrück is Harmen niet zijn oom, maar zijn 20 jaar oudere broer.
Steven Samuelsz was katoenbleker en daarbij lid van het katoenblekersgilde van Aalsmeer. Van datzelfde gilde was hij overman (of hoofdman) van 1739-1741, 1745-1747, 1751-1753, 1759-1761, 174-1765, 1767-1769.
Bron: Archief Ambachtsbestuur van Aalsmeer (1933), inv.nr. 572
Notie van avn der Meer
- Komt de naam Peselman van de Peselhorst
VE. Peselmann, ca 1300 Pezellynckhorst, 1490 tor Peselhorst, ab 1589 Peseman.
Ein fremdes Ackerstück Peselhorst genannt ... in die Ländereien hinein, sie ist die Grenze
zwischen Renslage und Kettenkamp. (schon vor 1717 nicht zum Hofe gehörend)
Die Renslager Bauern bezeichnen noch heute die ganze Hofes anlage, "up de Pehst!"
Pehst ist eine mit Weidengebüsch ...standene Wiese oder Weide
http://arch.vortmes.nl/documents/copo-032.pdf
23.3.1502 vor dem Richter Floreke von Dumstorp in Osnabrück gibt der Domvikar Johan
Hermelinck zu Osnabrück zur Stiftung einer Memorie für sich und seine Eltern 8 Rheinische
Goldgulden jährliche Rente von 7 Renten Glaubigern zahlern dem Kapitel und den Vikaren
des Silvesterstiftes in Quakenbrück als Präsenzgelder für Anwesenheit in horis di..rnis et
nocturnis beim Gottesdienst.
Gert upn Orde zu Badbergen, Gert ton Backhus in Quakenbrück, Gerd Peselhorst zu
Menslage, Bernt Wrochtman in Badbergen, Herman von Knehem, Roleff zu Byinck und ......,
jeder schuldet 1 Gulden Rente.
http://arch.vortmes.nl/documents/copo-034.pdf
- Kinderen uit dit huwelijk, alle geboren te Aalsmeer, gedoopt in de rooms-katholieke kerk te Bovenkerk (Amstelveen):
|